MÁV-székház: új bérleti szerződés

A A A
Az Andrássy úti épület eladása már nem téma, felújítása viszont a műemléki státus miatt a korábban becsültnél is többe kerülhet
Jelenleg is nyomoznak a MÁV-székház ügyében, folynak a tanúkihallgatások – tudtuk meg. A gyanú szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés történhetett az előző kormányzati ciklusban. A vasúttársaság központja még három évig minden bizonnyal a népligeti irodaház marad, hiszen május végén valószínűleg új bérleti szerződést kötnek a Raiffeisen Ingatlan Alappal, állítólag a korábbiaknál jobb feltételekkel. Az Andrássy úti, volt központjuk műemléki státust kaphat, így viszont megnőhet a felújítás költsége, amelyet korábban tizenötmilliárd forintra becsültek. Erre nincsen pénz, de az Andrássy úti központ értékesítését már nem tervezik. A teljes visszaköltözésre viszont azért nincs lehetőség, mert a Népligetben jelenleg kétezren dolgoznak, míg az Andrássy úti, most üres palotában „csak” ötszáz dolgozót foglalkoztattak.

Egyelőre nincs forrás az Andrássy úti egykori székház rekonstrukciójára (Fotó: Horváth Péter Gyula)
Egyelőre nincs forrás az Andrássy úti egykori székház rekonstrukciójára (Fotó: Horváth Péter Gyula)
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt jelenleg is folyik a nyomozás a MÁV-székházügyben. A vasúttársaság bürokratái három évig minden bizonnyal a népligeti luxusirodaházban maradnak, hiszen a MÁV Zrt. május végén valószínűleg új bérleti szerződést köt a Raiffeisen Ingatlan Alappal, állítólag a korábbinál jobb feltételekkel. Az Andrássy úti volt székház pedig műemléki státust kap.

A MÁV vezérkara 2009-ben úgy költözött a Népligetnél épült luxusirodaházba, hogy az Andrássy úti épületre még nem talált vevőt, igaz, a remélt eladási árat néhány év alatt amúgy is felemésztette volna a bérleti díj, amit a gazdasági válság ellenére rendkívül előnytelenül, euróban állapítottak meg. A kormányváltás után, 2010-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt feladatai között szerepelt a MÁV korrupciógyanús szerződéseinek, főként a székházügynek a feltárása. Ezen kívül célul tűzték ki a bérleti szerződés újratárgyalását, sőt az Andrássy úti ingatlanba való esetleges visszaköltözésről is hallani lehetett.

Kíváncsiak voltunk, hol tart most az ügy, és várható-e, hogy a közeljövőben rendeződik az Andrássy úti patinás székházépület sorsa.

A NFM kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint a luxusirodaház bérlésének előzményeit és körülményeit 2011–2012-ben vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. Megállapították, „az új székház bérlésére vonatkozó döntések nem a leggazdaságosabb megoldást eredményezték, 2008-ban a MÁV Zrt. az új székház bérlésére előnytelen szerződést kötött. A régi székház a mai napig üresen áll, az állagmegóvással és az üzemeltetéssel kapcsolatos költségek a kiköltözéstől kezdve a MÁV-ot terhelik.”

Az ügyben tett feljelentést köve­tően a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya 2012. február 24-én rendelte el a nyomozást, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás célja az ügyben eljáró tisztségviselők büntetőjogi felelősségének tisztázása. A MÁV Zrt. a nyomozó hatóság által igényelt információkat, dokumentumokat a hatóságnak átadta. A nyomozó hatóság ismereteink szerint jelenleg tanúkihallgatásokat és más nyomozati cselekményeket végez – közölte a minisztérium. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy az Andrássy úti épület műemlékké nyilvánítása folyamatban van, márpedig a műemléki státus nagyságrendekkel növeli majd a várható felújítási költséget (amelyet korábban tizenötmilliárd forintra becsültek), viszont csak a forrás előteremtése után kezdődhet a felújítás, ami előfeltétele a költözésnek.

A MÁV Zrt. és az épület tulajdonosa közötti tárgyalások eredményeként a Raiffeisen Ingatlan Alap új, a korábbinál jelentősen kedvezőbb feltételeket rögzítő ajánlatot adott a bérletre – írta lapunknak a minisztérium. Hozzátették, a MÁV felett a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. 2013. már­cius 25-én kelt alapítói határozatában felhatalmazta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy minimálisan, az ajánlatban rögzített feltételekkel három évvel hosszabbítsa meg az épület bérletét. Jelenleg folynak a szerződés részleteit kimunkáló tárgyalások a MÁV Zrt. és a Raiffeisen Ingatlan Alap között, amelyek várhatóan május végére lezárulnak.

A tárca nyilatkozatából kiderül tehát, a MÁV központi székhelye még legalább három évig a Népliget melletti irodaház lesz, az Andrássy úti volt székház eladását már nem tervezik, felújítására viszont egyelőre nincs pénz. Teljes visszaköltözésre egyébként sem lenne lehetőség, mivel a Parkway Irodaházba annak idején nem csak az Andrássy úton dolgozók kerültek át, hanem a MÁV egyéb irodáiból is költöztettek ide munkatársakat, így ott most összesen mintegy kétezren vannak – szemben a régi székház ötszázas befogadóképességével.


„A” kategóriás viszonyok

A 2008 októberében aláírt bérleti szerződés szerint évi 4,77 millió euró plusz áfát kellett fizetni az „A” kategóriás irodaházért, és további évi 345 millió forint plusz áfát üzemeltetési és egyéb költségként. Amint lapunk akkor megírta, a közbeszerzési eljáráson igen furcsa módon győzött a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. a Könyves Kálmán körúti Parkway Irodaházzal. A versenytársak ajánlatát sorra érvénytelenítették, egyikükét például azért, mert nem tett eleget annak a kiírásban szereplő feltételnek, hogy az ingatlan egy metrómegállótól és még egy tömegközlekedési eszköz megállójától hatszáz méteren belül legyen. A versenytárs irodaháza a Dózsa György úti metróállomástól 690 méterre fekszik, a Parkway távolsága a Népliget metrómegállótól 550 méterre van. (KCS)

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 6

Hozzászólások:

Ez a MÁV székház ügy is egy a közvagyon szétlopási példák közül. Megkeresni a felelőst, kártérítésre kötelezni és börtönbe zárni.

Senki, soha nem volt és nem lesz börtönbe zárva a Nemzet vagyonának elrablásáért!!!

a jegyárak meg mennek felfelé. igaz nem csak itt veszett a pénz, volt jó kis végkielégítési ügy is, százmilliós nagyságrendben.

Ebben az országban büntetőjogi következmények nélkül azért lehet nemzetellenes cselekményt az ésszerű gazdálkodással ellentétes gyakorlatot folytatni, mert a megrendelő háttérerők biztonsági ernyőt nyújtanak az egyyébként alacsony intellektusu, cselekményeik következményeit nem mérlegelő, azt át nem látó elkövetőknek, adminisztrativ végrehajtóknak. A PTK.-ban
megfogalmazott "jó gazda gondossága" elv egyesek szemében elavult jogintézmény!!!!! Fel kellene támasztani!!

Ebben az országban büntetőjogi következmények nélkül azért lehet nemzetellenes cselekményt az ésszerű gazdálkodással ellentétes gyakorlatot folytatni, mert a megrendelő háttérerők biztonsági ernyőt nyújtanak az egyyébként alacsony intellektusu, cselekményeik következményeit nem mérlegelő, azt át nem látó elkövetőknek, adminisztrativ végrehajtóknak. A PTK.-ban
megfogalmazott "jó gazda gondossága" elv egyesek szemében elavult jogintézmény!!!!! Fel kellene támasztani!!

Na az ilyenekről nem beszél az előző kormány a szocik és liberális bűntársaik.Pontosan ezek miatt az eladások és rossz bérlések miatt kell emelni a vasúti tarifát, és kell beleegyezni a kormánynak ebbe,hogy még nagyobb baj ne legyen.Ha lenne lehetőségem ezekkel a rabló bandával fizettetném meg.És a hűvösre velük.Ha hagyjuk visszajönni ezeket megint eladnák még a levegőt is előlünk. Mért nincs meg még a felelős,felelősök? Ezek mindent megúsznak? És még ők támadják az áremelést!! Nincs bőr a képükön de nem is volt soha. Szerencsére sokan látjuk ezt és mehet a süllyesztőbe az összes ellenzék 2014 estül jövőre.